Credință

România românilor, nu a birocraților

Statul există pentru a sluji cetățenii, nu cetățenii există pentru a sluji Statul. Instituțiile de forță trebuie să protejeze viaţa privată a cetăţenilor cinstiţi. Birocrații n-au dreptul să îngrădească inițiativa privată ori să slăbească mediul de afaceri.

Numărul de ministere trebuie redus, ca și cheltuielile de funcţionare ale aparatului administrativ. E inacceptabil să trăim prin împrumuturi pe care viitoarele generații vor fi chemate să le plătească. Creșterea necontrolată a datoriei publice a României reprezintă o gravă amenințare la adresa națiunii.

Nicio ţară din lume nu poate să consume mai mult decât produce. 

România n-are voie să fie o țară săracă. Un președinte are obligația să fie avocatul neodihnit al investițiilor de capital făcute-n țara lui.

Voi lupta zi și noapte pentru repatrierea milioanelor de români care-și doresc sincer revenirea acasă.

Banii din buzunarele românilor vor fi mai mulți doar atunci când vom reduce povara fiscalității, adică nesuferitele biruri, taxe și impozite cheltuite de clientela politică. Locurile de muncă sunt create de mediul de afaceri. Salariații din administrația locală trebuie răsplătiți în funcție de performanță. Informatizarea completă și automatizarea sistemelor publice (e-governance) trebuie urgentată. 

Vrem cu toții râuri curate, orașe nepoluate. Pentru a deveni cu adevărat „grădina Carpaţilor”, România trebuie să scape de gunoaie. Deșeurile compromit experienţa turiștilor într-una din cele mai frumoase țări ale Europei, dar afectează și biosfera.

Voi conduce campanii de curățare a munților Carpați, voi cere mărirea pedepselor pentru cei care murdăresc Parcurile Naționale, solicitând primarilor să implice deținuții din penitenciare și asistaţii social în acţiuni de curăţare a mediului înconjurător. 

PIB-ul României va exploda prin dezvoltarea industriei de comunicații și tehnologie a informaţiei. Industria IT&C este un pariu câştigat. Reducerea fiscalității a stimulat apariția a zeci de mii de locuri de muncă. Implicarea specialiștilor români în dezvoltarea inteligenței artificiale și a algoritmilor de machine learning va aduce țării noastre uriașe beneficii.

În zadar, însă, antreprenoriatul român se dezvoltă dacă factorul politic blochează reformele structurale.

Pledez pentru o dezvoltare regională în care comunităţile să aibă un cuvânt de spus, nu doar să li se impună de la centru o agendă cu priorități false. Ministerul Dezvoltării dictează de la centru care sunt necesitățile oamenilor de rând, fără un mecanism funcțional de consultare.

Voi lupta pentru descentralizarea procesului decizional, cu respectarea politicilor generale ale ţării, întrucât decizia politică este cu atât mai eficace cu cât ea este luată de către cei pe care îi afectează direct.

Modul actual de organizare teritorială este păgubos, datorită aparatului administrativ supradimensionat ce perpetuează obiceiuri birocratice capabile să blocheze libera iniţiativă de care avem nevoie. Reorganizarea teritorială trebuie să ţină cont de aspecte geografice, economice, culturale şi istorice. Este nevoie de un număr minim de județe sau voievodate (precum în Polonia), adică regiuni puternice cu puncte de lucru eficiente. Considerăm necesară comasarea comunelor şi satelor care nu reuşesc să îşi acopere prin venituri bugetul de cheltuieli anuale.

În sfârșit, vom lupta pentru o piață liberă, competitivă, nedistorsionată de măsuri etatiste și de o economie clientelară. Voi cere garantarea constituţională a proprietăţii private, preţuri libere, măsuri antimonopol, comerţ fără oprelişti în plan intern şi extern.

Statul are următoarele obligaţii: elaborarea cadrului legal şi supravegherea respectării lui (ex. inclusiv prevenirea abuzurilor din domeniul financiar-bancar), solidaritatea socială doar cu cei necăjiți, asigurarea ordinii publice şi promovarea relaţiilor externe numai în interes naţional.

Obiectivul principal al Statului român este stimularea prin mijloace legale a demografiei, a familiilor puternice, a dezvoltării unei producţii de bunuri şi servicii vandabile, cu valoare adăugată mare, singura cale generatoare de bunăstare şi bogăţie.

Un mod eficace de utilizare a banilor este plasarea în contract direct a furnizorilor şi beneficiarilor de servicii medicale şi educaţionale, fără intermedierea finaciară a statului, situaţie în care beneficiarii vor avea posibilitatea să verifice şi să pretindă servicii proporţionale cu sumele plătite. 

Related Posts

2 thoughts on “România românilor, nu a birocraților

  1. Flaviu Pop spune:

    Cum ati rezolva problema serviciilor? Care se implica in tot si in toate?

    1. Petrisor Cornel spune:

      Control civil al serviciilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *