Cornel Petrișor & încercarea apelor

AUTOR Cornel Petrisor  - aprilie 11, 2024

Distinse oficialități, domnilor senatori, domnilor deputați, dragă Cornel, dragă Rodica, doamnelor și domnilor,

Trecerea apelor a fost, pentru toți eroii Antichități, o grea încercare. Pentru Noe, eroul civilizator al Biblie, n-a fost deloc simplu să înfrunte diluviul năprasnic. Într-o lume coruptă, omul credinței vâslește împotriva curentului. În loc să se amestece cu gloata, alesul lui Dumnezeu se separă de mulțime și acceptă chemarea la deplină libertate. În loc să fie un simplu număr, eroul se diferențiază, se detașează și-și realizează destinul prin curajul de-a fi singur.

CornelPetrișor a traversat cel mai mare fluviu al Europei la o vârstă precoce. Cu ce scop? Dobândirea libertății. Era tânăr, dar nu inconștient. Ușor la trup, dar neclintit în voință. Mai târziu, Cornel avea să afle cum însuși proiectul american s-a născut dintr-o aventură similară, când 102 pelerini ai ambarcațiunii Mayflower au plecat din Plymouth (1620) și au trecut apele Oceanului Atlantic pentru a ajunge pe malurile statului Massachussets într-o iarnă grea, care le-a decimat numărul. Și Cornel, și primii puritani știau că Duhul lui Dumnezeu s-a plimbat deasupra apelor și că Domnul nostru Iisus Hristos s-a lăsat scufundat de Ioan Botezătorul în repeziciunea Iordanului.

Întâlnirea cu stihiile naturii este, mereu, transformatoare. Cornel, cel care poartă numele sutașului roman (și nu mă miră, căci centurionul are mereu cel puțin 100 de oameni în subordine), și-a dorit să cunoască țara tuturor posibilităților sau, altfel spus, țara făgăduinței. 

Domnul Petrișor a părăsit România nu pentru că nu-și iubea țara, ci pentru că dorea să scape dintr-o închisoare perfect reprezentată de șantierul Casei Poporului de acum aproape 40 de ani. Suntem într-o clădire zidită prin jertfa soldaților chemați să muncească pentru familia Ceaușescu, fără să fie plătiți. Ca niște sclavi israeliți, chemați de Faraon să-i construiască palatul, românii obligați să traverseze cu demnitate perioada comunistă au plătit un preț mult prea scump: uneori, chiar sacrificiul suprem.

Cornel nu s-a lăsat cuprins de tristețe sau deznădejde. La Olimpiada din Los Angeles (1984), sportivii români se bucuraseră de simpatia americanilor veniți, în prezența Președintelui Ronald Reagan, să admire performanțele uluitoare ale unor atleți sau gimnaști, precum Ecaterina Szabo, Doina Melinte, Nicu Vlad, Maricica Puică, Petre Becheru, Ion Draica, Elisabeta Lipă şi Mărioara Popescu, Ivan Patzaichin și Toma Simionov. Sportivii noștri au adus acasă 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz.

Încurajat de această performanță, CornelPetrișorștia că poate și el să reușească. Românii nu se tem de muncă și pot atinge, în condiții de stres ori adversitate, gloria mondială.  Având o mentalitate de învingător, autorul acestei cărți știa ce trebuie să facă: să muncească zi și noapte, chiar și pentru numai 2 dolari și un cent pe oră. În loc să asume postura sindicalistului nemulțumit de condițiile de trai, CornelPetrișor a ales poziția antreprenorului, adică a celui care își generează singur, prin hărnicie și inovație, prosperitatea. Pe urmele lui Silvio Berlusconi, specializat în tinerețe în industria ospitalității, Cornel a devenit pe rând un om de vânzări, apoi un constructor, manager și, iată, om politic.

Cornel și-a dat seama că sarea de pe șoselele din Chicago oxidează rapid caroseria mașinilor care trebuiau mai des schimbat. Un inteligent și descurcăreț, Cornel a decis să aducă-n Chicago autoturisme dintr-o zonă uscată a Statelor Unite. Lipsite de rugină, ele aveau o valoare de piață mai ridicată.

Cu banii câștigați, Cornel a dorit să cumpere o primă proprietate. N-avea însă destule economii și căuta soluția la problemă. Într-o seară de primăvară, a văzut o casă abandonată la colțul străzii. Locuința era dărăpănată, tristă și urât mirositoare. Arome pestilențiale cuprindeau fiecare colț. De ce? Pentru că locuitorii imobilulului, veniți din lumea a treia, hotărâseră să-și cazeze și caprele. Dormind cu animalele-n sufragerie, proprietarii s-au trezit cu oferta lui CornelPetrișor: bani cash. Au negociat prețul și, după realizarea tranzacției la notar, Cornel s-a pus pe treabă. A curățat totul, a spălat, a vopsit, a decorat și, pe scurt, a renovat întreaga locuință pe care putut s-o vândă la un preț dublu față de cel oferit nefericiților păstori din Chicago.

CornelPetrișor este un român practic și inteligent, de care Țara noastră ar avea mare nevoie. El știe ce diferența între cheltuială și investiție. El vede valoarea adevărată a unei clădiri, a unui petec de pământ, a unei moșteniri primită de la înaintași. CornelPetrișor a preferat să lucreze cu românii care l-au surprins mereu prin puterea de inovație și adaptare la context.

Prețul libertății este un omagiu adus conaționalilor noștri care, prin credință și stoicism, trezindu-se dimineața devreme și culcându-se seara târziu, au reușit să facă lucruri mari. Pe toate să le faci având sfârșitul lor în minte. Iată o filozofie de viață care te ajută să-ți atingi ținta.

Ca și Donald Trump, CornelPetrișor este un om de afaceri care a ales să se implice într-o bătălie pentru civilizație. Patrioții și creștinii sunt chemați să lupte nu doar pentru România sau pentru America, ci pentru însăși salvarea umanității, aflată sub asaltul nihilismului, care urâțește și schimonosește creația lui Dumnezeu.

Bătălia pentru libertate se dă pretutindeni iar prețul plătit va fi, și-n generația noastră, unul foarte mare. Să înfrunți posibilitatea reală și concretă a morții. Să respingi normele impuse de guvern. Să accepți condiția vremelnică a nomadului. Să proclami adevărul în mijlocul minciunii. Să confrunți opresorii. Să mergi înainte, precum tancul dezlănțuit pe câmpul de luptă. Doar o asemenea atitudine, care ne amintește de eroismul lui Nicolae Steinhardt sau Aleksandr Soljenițîn, ne va aduce victoria-n luptă cu noul totalitarism.

Pe strâmta potecă a libertății, CornelPetrișor ne este, deopotrivă, camarad și călăuză.

Mihail Neamțu

Cornel Petrisor

Timp de peste două decenii, Cornell Petrișor a supravegheat toate operațiunile companiei Cornell’s Quality Construction, Inc., firmă fondată în Bellevue, Washington. Întreprinderea lucrează în colaborare cu o companie-soră, Tile & Marble Quality Service, Inc., pentru a oferi regiunii în care activează o gamă completă de servicii de calitate în ceea ce privește construcțiile rezidențiale. Compania sa este specializată în renovări complete de locuințe, dar și finisaje interioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Alte Articole