Iubesc România și admir America! De ce?

AUTOR Cornel Petrisor  - martie 9, 2022

Iubesc România și admir America. De ce? Pentru că aceste două țări mi-au descoperit rădăcinile sănătoase ale Europei: dragostea pentru știință a vechilor greci, pasiunea romanilor pentru construcții și inginerie, limitarea puterii politice în spațiul anglo-saxon, tradiția marilor Universități din Evul Mediu occidental, dar și dragostea pentru Isus Cristos a primilor apostoli.  

De ce sunt republican? Pentru c-am visat mereu la o formă de guvernământ prin care poporul, nu oligarhia, decide viitorul națiunii. Nu-mi plac dictatorii. Cred în limitarea mandatelor executive, legislative și judecătorești. Voi lupta mereu împotriva tiraniei. 

Sunt un patriot. Cred că România trebuie să-și păstreze identitatea culturală, în pofida globalizării. Așa cum Japonia sau Coreea de Sud reușesc să țină pasul cu revoluțiile tehnologice, fără să-și piardă specificul asiatic, și România poate contribui într-un mod unic la concertul națiunilor lumii? Cum. Prin păstrarea limbii și cultivarea credinței creștine. Fără Decalog și fără dialog, am cădea în păcatul barbariei. Mai cred ceva: istoria neamului nostru merită povestită celor tineri. De ce? Pentru că strămoșii noștri au înfruntat invaziile turcești și tătărăști, mongole sau rusești, naziste sau comuniste. Iată de ce cred că trebuie să cultivăm memoria victimelor totalitarismului. Condamn fără echivoc orice derapaj extremist, fascist, rasist,  antisemit, stângist. Deplâng negarea Holocaustului sau relativizarea Gulagului. 

Văd patriotismul nu doar ca pe un cult al strămoșilor. Nu e suficient să evocăm trecutul de aur. Ne trebuie proiecte prin care să cucerim viitorul, făcând din țara noastră un loc atractiv pentru toți oamenii harnici și cinstiți. Poporul român este moștenitorul unei formidabile tradiții spirituale (creștinismul), dar trebuie să participe și la apărarea civilizației occidentale, aflată sub asaltul regimurilor autoritariste (Rusia, China, Islamul radical).

Ca om de afaceri, știu că antreprenoriatul are un rol esențial pentru dezvoltarea economică a oricărei țări libere. Pe lângă dimensiunea materială a existenței, știu că oamenii au și suflet. Iată de ce apăr familia, cultura, arta, spiritualitatea creștină și toate tradițiile sănătoase ale poporului român. Totul pentru România ne cheamă la acțiune curajoasă pentru apărarea gloriei înaintașilor, dar și pentru ocrotirea copiilor și a nepoților noștri într-o lume liberă și prosperă.

Cornel Petrisor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Alte Articole