Cum am devenit constructor? Lecțiile Americii

AUTOR Cornel Petrisor  - martie 3, 2024

Sunt antreprenor și, de-a lungul vieții, am practicat mai multe meserii. Nu m-am ferit niciodată de muncă și n-am ezitat să învăț lucruri noi. Am crezut mereu în principiul perfecționării continue.

Ca tânăr transilvănean, am studiat arta ospitalității. Am înțeles atunci câteva principii ale vânzării, de la satisfacerea clientului până la jocul cererii și al ofertei.

Ajuns în Statele Unite, am privit cu uimire spre măreția clădirilor construite-n orașe precum Chicago ori Seattle. Mă plimbam pe marile bulevarde, priveam cu admirație spre blocurile zgârie-nori și mă întrebam ce trebuia să fac pentru a deveni și eu un antreprenor în domeniul imobiliarelor.

Inițial, m-am ocupat de un magazin unde am învățat să vând piese de marmură și faianță pentru apartamentele de lux ale unor bogătași. Apoi, am început să renovez și să remodelez anumite case închiriate.

Treptat, am înțeles importanța statutului de proprietar. Am decis să caut să cumpăr case ieftine pe care le-am decorat, le-am mobilat și, apoi, le-am vândut pentru un profit consistent. Din capitalul obținut, mi-am propus să construiesc și imobile de la zero.

N-am ezitat niciodată să fiu implicat eu însumi în munca de jos. Am vopsit pereții, am montat piese la baie, am bătut cuie și chiar am șlefuit lemnul. Lucrând zilnic muncitorii, am început să învăț importanța delegării sarcinilor. Mie îmi revenea obligația discuțiilor cu clienții, în timp ce șeful de echipă se ocupa de lucrul efectiv la case.

Eu calculam costurile materialelor de construcții, evaluam activitatea de pe șantier, fiind obligat să asigur, lună de lună, bugetul pentru salarii. Făceam economii și căutam să reinvestesc profitul, fără să cedez tentației risipei. A fi conservator, pentru mine, înseamnă să păstrezi ceea ce ai și să nu-ți bați joc de bani, de timp sau de oameni.

Am început să privesc lumea altfel.

Mă plimbam pe străzi și vedeam nu doar clădiri, ci și oportunități de investiții. Analizam vecinătatea fiecărui cartier, dinamica orașului, prezența unor magazine sau parcuri, numărul locurilor de joacă. Începeam să știu dacă un loc este sau nu atractiv pentru tinerele familii.

Priveam, apoi, către spațiile bune de închiriat unor firme serioase, care nu întâmpinau probleme la plata chiriei. Am început să înțeleg diferența între active și pasive. Între bunuri care generează capital (cum ar fi un apartament dintr-o zonă centrală) și bunurile care consumă capital (cum ar fi o mașină foarte scumpă). Am reflectat mai atent la distincția între investiție și cheltuială.

Am făcut uneori greșeli. Am supra-evaluat anumite investiții imobiliare. Am angajat și oameni care m-au furat, m-au mințit sau m-au dezamăgit. Treptat, am învățat să-mi construiesc o psihologie de învingător.

Primele lecții învățate mai ales pe timp de criză m-au ajutat să devin un antreprenor de succes.

Gala Conservatorilor din Cluj: Europa, încotro? (17 martie 2024)

Cornel Petrisor

Timp de peste două decenii, Cornell Petrișor a supravegheat toate operațiunile companiei Cornell’s Quality Construction, Inc., firmă fondată în Bellevue, Washington. Întreprinderea lucrează în colaborare cu o companie-soră, Tile & Marble Quality Service, Inc., pentru a oferi regiunii în care activează o gamă completă de servicii de calitate în ceea ce privește construcțiile rezidențiale. Compania sa este specializată în renovări complete de locuințe, dar și finisaje interioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Alte Articole